Hírek

Beke Ákos és Berkics Péter előadásai

2018. november 21.

A PAB III. Matematikai és Informatikai Tudományok Szakbizottsága és a PTE TTK Matematikai és Informatikai Intézete tisztelettel meghívja Önt a soron következő tudományos ülésre 2018. november 28-án (szerdán) 17.00-tól az Intézet F/211-es szemináriumi termébe, ahol 3. éves PhD hallgatóink ismertetik legújabb eredményeiket. Beke Ákos tanársegéd Véges geometriák és gráfjaik címmel 17:00 órától, Berkics Péter tanársegéd pedig On self-adjoint linear relations címmel 17:30-tól tart előadást. Az előadásra és az azt követő kötetlen beszélgetésre minden érdeklődőt szeretettel várunk! További részletek az előadás meghívójában találhatók.

Infokommunikáiós technológiák a matematikatanításban

2018. október 18.

Elkészült az „Infokommunikációs technológiák a matematikatanításban” szakmai anyag az EFOP-3.4.4-16-2017 – A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a Pécsi Tudományegyetemen pályázat keretében. Letölthető az alábbi webcímről:

http://mii.ttk.pte.hu/files/informatika/ikt_matematikatanitas_2018.pdf

Számolunk veled!

2018. október 08.

12. évfolyamos diákok, illetve felvételizni szándékozó fiatalok részére ingyenes emelt szintű matematikai érettségi-felvételi előkészítő foglalkozásokat szervezünk.

Az első foglalkozás október 12-én pénteken, 15:00-18:15 között lesz a PTE TTK Matematikai és Informatikai Intézetben. Cím: 7624 Pécs, Ifjúság útja 6, F épület 201-es terem.

Részletek az esemény meghívójában találhatók.

További tervezett időpontok: 2018. október 26, november 9, 23, december 7, 2019. január 18, 25, február 8, 22, március 8, 22, április 5.

Tesztelés a tudás anyja?

2018. szeptember 05.

A PAB III. Matematikai és Informatikai Tudományok Szakbizottsága és a PTE TTK Matematikai és Informatikai Intézete tisztelettel meghívja Önt a soron következő tudományos ülésre 2018. szeptember 26-án (szerdán) 16.30-tól az Intézet F/211-es szemináriumi termébe, ahol Szabó Csaba egyetemi tanár (ELTE Matematikai Intézet) és hallgatói Muzsnay Anna, Szeibert Janka, Zámbó Csilla: Tesztelés a tudás anyja? címmel tartanak előadást. További részletek az előadás meghívójában találhatók.

Térinformatika specializáció a programtervező informatikus szakon

2015. február 27.

A TTK programtervező informatikus szak hallgatói idén – a korábbiak mellett – egy új specializációt, a Térinformatika Specializációt is választhatják képzésük során.

A specializáció célja olyan szakemberek képzése, akik a meglevő programozási ismereteik mellett képesek térinformatikai rendszerek fejlesztésében is részt venni, illetve ilyen rendszereket – deskop és web alapú rendszereket egyaránt – telepíteni, üzemeltetni, konfigurálni, velük adatokat elemezni, előállítani és szolgáltatni. Képesek továbbá digitális képek feldolgozására, elemzésére, azokból információ kinyerésére, valamint ismerik a terepi felmérés korszerű alapvető eszközeit, azokat alapszinten használni tudják, velük értékelhető méréseket képesek végezni, a mérési adatokat pedig térinformatikai rendszerbe képesek integrálni.

Összességében tehát arra törekszünk, hogy a specializációt elvégző hallgatók megismerjék a terepi adatgyűjtés és műszeres felmérés és az adatok helyes térképi ábrázolásának alapjait, képesek legyenek alapszintű térinformatikai elemzések elvégzésére a piacvezető kereskedelmi alkalmazásokkal és a legelterjedtebb nyílt forrású szoftverekkel is. Kitérünk a digitális képfeldolgozás alapjaira, nem csupán a szokásos image processing eszközöket ismertetve, hanem az objektum alapú képfeldologzó és -osztályozó alkalmazásokat is megismerve. Mélyebben érintjük a korszerű, web alapú térinformatikai rendszereket, azok üzemeltetését, konfigurálását, velük adatok publikálását is, valamint a mobil térinformatikai alkalmazásokat is.

Képzésünk sajátossága a gyakorlatorientáltság: a tanulmányok során a hallgatók minden eljárást kipróbálnak, tesztelnek, nem csupán elméletben találkoznak velük (egy kivételével az összes óra gyakorlat), a terepi felmérést pedig terepgyakorlatok formájában, a műszereket a terepen használva ismerik meg.

A szak hallatói ezt a specializációt már a következő félévtől felvehetik. A képzést a TTK Földrajzi Intézet Térképészeti és Geoinformatikai Tanszék oktatói tartják.