Hírek

Hegyháti Máté (Széchenyi István Egyetem) előadása

2020. január 09.

A PAB III. Matematikai és Informatikai Tudományok Szakbizottsága és a PTE TTK Matematikai és Informatikai Intézete tisztelettel meghívja Önt a soron következő szemináriumára, Hegyháti Máté: S-graph framework: history and ongoing projects címmel. Az előadás helye és ideje: 2020. január 22. 16:00 óra, F/211 terem. További részletek az előadás meghívójában találhatók.

Dr. Tóth László az MTA doktora

2019. december 22.

Dr. Tóth László, az Matematikai és Informatikai Intézet egyetemi tanára 2019. december 18. napján védte meg az MTA doktora cím elnyerésére benyújtott „Egy- és többváltozós multiplikatív számelméleti függvények aszimptotikus tulajdonságai” című értekezését.

A nyilvános védésre Budapesten, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Nagytermében került sor. A jelölt az opponensek és a bizottság kérdéseit meggyőzően válaszolta meg.

Dr. Tóth László az MTA doktori értekezésében az utóbbi 16 évben elért és legfontosabbnak tartott eredményeit gyűjtötte össze. Ezeket egyszerzős és társszerzős dolgozataiban publikálta. Bemutatta az irodalombeli fontosabb előzetes eredményeket és azokat, amelyek később, az ő dolgozataira való hivatkozással születtek. Eddigi tudományos tevékenységét 88 angol nyelvű tudományos közlemény jelzi, ebből 2 könyvrészlet, 1 könyv szerkesztőként, 83 tudományos folyóiratcikk és 2 konferenciaközlemény folyóiratban.

Professzor Úrnak szívből gratulálunk!

Juhász Tibor (Eszterházy Károly Egyetem) előadása

2019. november 21.

A PAB III. Matematikai és Informatikai Tudományok Szakbizottsága és a PTE TTK Matematikai és Informatikai Intézete tisztelettel meghívja Önt a soron következő szemináriumára, Juhász Tibor: Alsó korlátok moduláris csoportalgebrák egységcsoportjának feloldható hosszára címmel. Az előadás helye és ideje: 2019. november 27. 17:30 óra, F/211 terem. További részletek az előadás meghívójában találhatók.

Tóth László MTA doktori védése

2019. november 20.

Az MTA Doktori Tanácsa meghívja Önt TÓTH LÁSZLÓ: Egy- és többváltozós multiplikatív számelméleti függvények aszimptotikus tulajdonságai című értekezésének 2019. december 18-án 11 órakor, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Nagytermében (Bp. V. Reáltanoda utca 13-15.) tartandó nyilvános vitájára. Az értekezés és a tézisek megtekinthetők a http://real-d.mtak.hu/1119/ honlapon. További részletek az előadás meghívójában találhatók.

Berkics Péter előadása

2019. november 07.

A PAB III. Matematikai és Informatikai Tudományok Szakbizottsága és a PTE TTK Matematikai és Informatikai Intézete tisztelettel meghívja Önt a soron következő doktorandusz szemináriumra, Berkics Péter: Önadjungált lineáris relációk párhuzamos összege címmel. Az előadás helye és ideje: 2019. november 20. 17:30 óra, F/211 terem. További részletek az előadás meghívójában találhatók.

Beke Ákos előadása

2019. november 04.

A PAB III. Matematikai és Informatikai Tudományok Szakbizottsága és a PTE TTK Matematikai és Informatikai Intézete tisztelettel meghívja Önt a soron következő doktorandusz szemináriumra, Beke Ákos: MÖBIUS SÍKOK METRIKUS DIMENZIÓJA címmel. Az előadás helye és ideje: 2019. november 6. 17:30 óra, F/211 terem. További részletek az előadás meghívójában találhatók.

"Nulladik" évfolyam - Emelt Matematika Érettségi Előkészítő!

2019. október 24.

Az új tanévben is tartunk ingyenes emelt szintű matematika érettségi felkészítő foglalkozásokat, amelyek pénteki napokon 15:00-18:15 óra között lesznek a PTE TTK Matematikai és Informatikai Intézetben.

Az első foglalkozás időpontja: 2019. október 25.
Cím: 7624 Pécs, Ifjúság útja 6, F épület 211-es terem.

Részletek az esemény meghívójában találhatók.

További tervezett időpontok: 2019. november 15, 29, december 13, 2020. január 17, 31, február 14, 28, március 13, 27, április 17.

Regisztráció: név, osztály és iskola megjelölésével 2019. október 18-ig a ltoth e-mail címen lehet.

Dr. Rajkó Róbert előadása

2019. október 09.

A PAB III. Matematikai és Informatikai Tudományok Szakbizottsága és a PTE TTK Matematikai és Informatikai Intézete tisztelettel meghívja Önt a soron következő tudományos ülésre, Dr. Rajkó Róbert: A kemometria matematikai és informatikai vonatkozásairól címmel. Az előadás helye és ideje: 2019. október 16. 17:30 óra, F/211 terem. További részletek az előadás meghívójában találhatók.

Matematikai kaleidoszkóp 2019

2019. október 01.

A Bolyai János Matematikai Társulat Baranya megyei tagozata valamint a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Matematikai és Informatikai Intézete 2019. október 22-én kedden 14:30-19:00 között szakmai napot szervez a PTE TTK Ifjúság út 6 szám alatti F épület 201-es termében. A nap programja, a jelentkezéssel kapcsolatos információk és további fontos részletek az esemény meghívójában találhatók. A szakmai napra szeretettel várjuk a középiskolai és általános iskolai matematikatanárokat, egyetemi oktatókat és hallgatókat, középiskolai diákokat továbbá minden érdeklődőt.

Szabó Sándor és Zaválnij Bogdán sikere

2019. szeptember 26.

Szabó Sándor, intézetünk professzora, valamint volt kollégánk, Zaválnij Bogdán közös munkájukkal harmadik helyezést értek el a Parameterized Algorithms and Computational Experiments (PACE) kihívásának Vertex Cover témakörében. Az elért eredményhez ezúton is gratulálunk!

Nagy-Csiha Zsuzsanna előadása

2019. szeptember 13.

A PAB III. Matematikai és Informatikai Tudományok Szakbizottsága és a PTE TTK Matematikai és Informatikai Intézete tisztelettel meghívja Önt a soron következő tudományos ülésre, Nagy-Csiha Zsuzsanna: Egy elektrosztatikai extremális probléma a körön és a számegyenesen (A Malmquist – Takenaka rendszer potenciálelméleti aspektusban) címmel. Az előadás helye és ideje: 2019. szeptember 18. 17:00 óra, F/211 terem. További részletek az előadás meghívójában találhatók.

Gyászhír

2019. szeptember 06.

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Horváth Györgyné, a Természettudományi Kar Matematikai és Informatikai Intézetének volt munkatársa, 2019. augusztus 28. napján, életének 69. évében elhunyt.

Bár ne lett volna igaza, mikor májusban itt járt: „Utoljára vagyok köztetek!” - mondta. Búcsúzott. Bíztunk benne, mint ahogy már többször tette, most is legyőzi a kórt.

Horváth Györgyné, Tihanyi Julianna, Jutka, 1977-ben jött a Tanárképző Főiskola Matematika Tanszékére. Sokáig operátorként dolgozott, majd a tanszék titkárnője, mindenese lett. Matematika végzettsége nem volt, ennek ellenére elsőként tanulta meg a matematikához szükséges szövegszerkesztő program használatát, így számos egyetemi jegyzet, szakfolyóirat gépelését végezte. 32 évig, nyugdíjazásáig, főnökeinek jobb kezeként részt vett a szakok akkreditálásának aprólékos munkájában. Intelligenciája, és természetes humorérzéke nagyban hozzájárult a gördülékeny, jó hangulatú tanszéki munkához. Segítőkész kolléga, sokunknak jó barátja volt. Emlékét szeretettel megőrizzük.

Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott dr. Fialowski Alice

2019. augusztus 22.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából nemzetközileg is elismert kutatói és oktatói munkája, valamint tudományos közéleti szervezőtevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott dr. Fialowski Alice matematikus, Karunk Matematikai és Informatikai Intézetének egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Kollégánknak a kitüntetéshez ezúton is gratulálunk!

Fotó: Miniszterelnökség